sâmbătă, 12 februarie 2011

Ţicleanul, scorţarul (Sitta europaea )

Ţicleanul este o pasăre sedentară. Face parte din familia Sittidae, a ordinului Passeriformes, acesta cuprinzând circa 50 de specii răspândite în întreaga lume, în special în Europa. Mai este denumit şi Scorţar. Cu picioare solide, corp robust  şi gheare puternice, ţiclenii sunt adepţii alergatului în sus şi-n jos pe scoarţa arborilor, în căutarea hranei. Sunt păsări teritoriale, deplasându-se pe o arie de maxim 2 km în jurul cuibului.



Identificare: Părţi dorsale gri-albăstrui de la cap la coadă. Dungi distinctive negre care pornesc de la baza ciocului în jos pe lateralele capului, înconjurând ochii.Părţile ventral variază în colorit de la alb până la o noanţă roşcată spre galben deschis, în funcţie de specie.


Răspândire: Europa, în afară de Irlanda, nordul Angliei şi Scoţia.
Dimensiune:14 cm.
Cuib: Într-un loc retras, de preferinţă în scorburile arborilor bătrâni.
Habitat: Grădini şi parcuri cu arbori maturi
Ouă: 6-9, albe cu pete maro-roşcat.
Hrană: Vânează nevertrebrate pe care le extrage de sub scoarţa copacilor folosindu-şi ciocul puternic.  Pot să se hrănească şi cu nuci, alune , ghinde pe care mai întâi le fixează în scoarţa copacilor,şi apoi extrage miezul.

2 comentarii:

  1. Aici aş putea adăuga faptul că din observaţiile din teren, confirmate de literatura de specialitate, preferă de cele mai multe ori să clocească în vechi cuiburi de ciocănitori a căror intrare o micşorează pe măsura corpului lor folosind lut...Impresionantă ingeniozitatea unor făpturi aşa de mici :)

    RăspundețiȘtergere