miercuri, 9 februarie 2011

Piţigoi mare ( Parus major )

Piţigoi mare ( Parus major ) este cea mai des întâlnită şi mai cunoscută specie de piţigoi de la noi, prezentă atât în pădurile joase, cât şi în cele de munte, unde ajunge pînă în zona coniferelor. Este printre puţinele păsări care ne înveselesc grădinile şi în timpul iernii, având o lungime de 14 cm, fiind foarte frumoasă şi drăgălaşă.

Există diferenţe în aspectul piţigoilor mari de-a lungul arealului. Formează grupuri după perioade de înperechere, deseori asociindu-se cu alte păsări mici, scormonind în căutarea hranei prin pădure, vizitând şi mesele de hrănit păsări, unde natura lor îndrăzneaţă îi fac vizibili. 
Deşi nu adună hrana ca alţi piţigoi, sunt capabili să îşi reducă semnificativ temperatura corpului pe timpul nopţii, când dorm lipiţi unul de altul, micşorând astfel necesarul de energie. Devin mult mai teritoriali în perioada de cuibărit, care în Europa începe de obicei în martie.
 Iarna hoinăresc după hrană, rămânând credincioşi unor regiuni limitate, fiind o pasăre sedentară.
Îşi construiesc cuibul într-o scorbură, dar folosesc şi căsuţele de păsări din grădini. Studiile au arătat că masculii caută locuri potenţiale pentru cuib în cadrul teritoriului perechii, dar femela este cea care alege în final. Perechile pot cuibări de două ori în perioada de cuibărit, care ţine până în iulie.


Identificare: Masculii au capul negru cu pete albe pe obraji. O bandă lată de penaj negru se întinde pe mijlocul corpului, cu penaj galben pe laterale. Aripile verde - oliv la vârf, devenind albăstrui pe laterale şi pe penele de zbor şi coadă. Femelele sunt asemănătoare, dar au banda mai îngustă şi neuniform verticală, neagră. Puii semnificativ mai pali pe tot corpul, cu obrajii gălbui şi doar puţin din banda verticală vizibilă la adulţi.

Răspândire: Prin toată Europa în afară de regiuni din nordul Scandinaviei şi ajung la sud pâna în nordul Africii. Se mai întind peste o mare parte din Asia.
Dimendiune:14 cm.
Habitat: Zone de pădure.
Cuib: Cupolă, din vegetaţie.
Ouă: 5-12, albe cu pete roşiatice.
Hrană: Nevertebrate, seminţe.

2 comentarii: