sâmbătă, 26 februarie 2011

Mărăcinar negru ( Saxicola torguata )

Identificare: Mărăcinarul este o pasăre de talie mică  având o greutate între 15 - 20 grame. Corpul este negru, spatele negricios. Guşa şi pieptul sunt de culoare galben-portocalie.. Femela are partea superioară cafeniu pătată. Pasărea poate atinge vărsta de 8 ani. Masculul are o dungă albă intercalată cu negru deasupra ochilor şi sub cioc. Masculul cântă de pe un ţăruş sau o creangă mai înaltă pentru marcarea revirului şi pentru a atrage femela.


Răspândire: Apare la noi numai în sezonul cald. Din aprilie până în septembrie trăieşte peste tot în Europa, fiind o pasăre migratoare, iernează în Africa.
Dimensiune: 13 - 14 cm.
Habitat: Cuibăreşte în câmpiile însorite ori în apropierea ţărmurilor instalându-şi cuibul lângă sol sau pe arbuşti piperniciţi, urcând şi pe văile joase, largi ale râurilor montane.
Ouă: 5—6,  albastre cu pete cărămizii, pe care le cloceşte femela singură, cca 14 zile.
Hrană: Insecte, larve, viermi, melci, paianjeni şi fructe de pe tufişuri. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu