miercuri, 9 martie 2011

Ciocănitoarea pestriţă mare (Picoides major )

Ciocănitoarea este una din cele mai cunoscute păsări din lume. Acestea reprezintă subfamilia Picinae a familiei Picidae, fiind cunoscute aproximativ 300 specii de ciocănitori. În ornitofauna ţării noastre sunt cunoscute 14 specii de ciocănitori.

Acestea sunt cele mai inteligente păsări după corbi. Activitatea pentru care ciocanitoarea a devenit atât de cunoscută are diverse scopuri: de căutare a hranei, de săpare a cuibului, de transmitere a unor mesaje de dragoste partenerei/ partenerului, de semnalare a propriei prezente - de către masculi - potenţialilor rivali. Ciocănitorile, prin modul lor de viaţă, aduc o contribuţie importantă la combaterea dăunătorilor din pădurile şi livezile cu pomi fructiferi.
Ciocănitoarea pestriţă mare este o specie întâlnită foarte des în zonele cu păduri de foioase şi conifere. Îşi foloseşte ciocul puternic şi mare, pentru a scoate larvele de sub scoarţa copacilor şi pentru a face găuri în trunchiurile arborilor bătrâni, unde îngroapă ghinde şi alune.
Identificare : Ciocanitoarea pestriţă mare este neagră pe spate iar pe piept este de un alb cu nuanţe galben-ruginii. Pe creştet este neagră cu o pată cafenie în frunte. Masculul are o scufiţă roşie pe cap. Obrajii şi gâtul sunt de culore albă separaţi printr-un guler de culoare neagră. Pe umeri are un fel de epoleţi de culoare albă iar aripile sunt pestriţe-alb cu negru. Coada este tot neagră cu câteva dungi albe iar sub coadă este de un roşu aprins. Puii au capul roşu până când ajung la maturitate, apoi devine negru complet la femele şi negru cu roşu la masculi. Are o lungime de aproximativ 25 cm.

Ciocănitoarea pestriţă mare, este o pasăre foarte vioaie şi îndrăzneaţă,chiar bătăioasă dacă un alt tovarăş îndrăzneşte să vină pe copacul ei. Unealta ei de lucru este ciocul lung şi puternic de culoare neagră. Pentru a putea ciocăni în scoarţa copacilor,ciocănitoarea pestriţă mare stă vertical pe scoarţa copacului. Se prinde bine cu cele patru degete, dispuse două în faţă şi două în spate, înzestrate cu ghiare lungi puternice şi încovoiate, sprijinindu-se pe coadă.
Răspândire: Peste cea mai mare parte din Europa în afară de Irlanda, nordul îndepărtat al Scandinaviei şi mare parte din sud-estul Europei.
Dimensiune: 25 cm
Habitat: Zone de pădure. 
Cuib: Scorburi de copac.
Ouă: 5-7, albe.
Hrană: Nevertebrate, ouă şi seminţe.

2 comentarii: