duminică, 27 martie 2011

Mierla neagră ( Turdus merula )

Mierla este una dintre cele mai comune păsări, o întâlnim adesea în grădini şi parcuri dar mai ales în pădurile joase şi montane de foioase. Deşi mierlele nu se adună în stoluri, perechile pot fi întâlnite scormonind împreună. Masculii sunt cântăreţi talentaţi şi ambele sexe lansează un strigăt de alarmă aspru. Femela cântă foarte frumos şi este o mamă foarte grijulie, toată ziua strânge hrană pentru pui. Este o adevărată plăcere să o urmăreşti şi să o auzi cântând. Asemenea altor sturzi, coada lor este extreme de flexibilă şi poate fi ridicată şi lăsată. Exemplarele de la noi sunt sedentare.

Identificare:  Penajul este negru – tuciuriu care contrastează cu ciocul galben aprins, devenind mai negru în timpul iernii. Are nişte ochelari (inel) în jurul ochilor portocalii. Femelele sunt şterse în comparaţie cu masculii.Au un colorit maroniu pe tot corpul, cu câteva striaţii mai ales pe piept, şi au ciocul mai închis la culoare.
Răspândire: Rezidente prin toată Europa, în afară de nordul îndepărtat al Scandinaviei. Prezente în nordul Africii. Majoriotatea populaţiilor scandinave şi europene sunt migratoare.
Dimendiune: 29 de cm.
Habitat: Zone de pădure, grădini şi parcuri.
Cuib: Sub formă de cupolă, ascuns într-un copac sau tufiş. Cuibăreşte la mică înălţime de sol, în tufişuri, boschete; foloseşte şi lut la construcţia cuibului.
Hrană: Nevertebrate şi fructe.
Ouă: 3-5, verzui-albastre cu semne maro-roşcate. Ouăle sunt clocite de femelă timp de 14-15 zile.În perioada verii apar 2-3 rânduri de pui. 

46 de comentarii:

  1. Am crescut pui de mierlă în captivitate, rezultatele sunt excepţionale, se ataşează incredibil de persoana care-i îngrijeşte. Lăsaţi în libertate revin la stăpanul lor similar păsărilor de pradă sau corbilor dresaţi...Cel priceput la cantat e domnul şi nu doamna, ea doar stă pe cuib şi ascultă serenadele :)
    Mi-a făcut plăcere să văd pozele, unele foarte reuşite dealtfel. Felicitări şi spor la postarea unor specii noi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru vizită şi aprecieri!

      Ștergere
    2. Buna ziua,

      Sint din Cluj si-n curtea interioara a blocului in care locuiesc din primavara si pina in 17 iulie (a.c) a fost un mierloi care scotea niste triluri de toata frumusetea. Nu mai e :(. Unde-i? Migreaza?

      Multumesc

      Ștergere
    3. Bună seara!

      Mierla nu migrează deoarece este animal sedentar. Probabil că se așezase acolo doar pe o perioada de timp, sau poate nu era hrana îmbelșugata.
      Seara frumoasa!

      Ștergere
  2. Sunt foarte incantata sa citesc despre aceasta pasare deosebita si va multumesc pentru informatii.De cand s-a incalzit vremea,s-au aciuat doua mierle negre in gradinuta noastra.una dintre ele doarme in fiecare noapte pe vita de vie,sub streasina,deasupra geamului de la sufragerie.Nu o deranjeaza prezenta mea si a sotului in curte si faptul ca mai trecem seara foarte aproape de ea dupa ce se cuibareste ,curtea fiind mica.Canta foarte frumos ziua amandoua si daca vorbesc in apropierea lor,"comenteaza "intr-un fel anume.Le-am "adoptat"deja!

    RăspundețiȘtergere
  3. O pereche de mierle si-a facut cuib in mica noastra gradina, pe un arbore tuia. Le admiram de la distanta si avem grija sa nu le tulburam linistea. Nici gazonul nu il mai tundem, sa nu le speriem.

    RăspundețiȘtergere
  4. Liza 10.05 2013Sant foarte fericita ca anul acesta la geamul nostru a aparut mierla.Intra in bucatarie pentru masa. E mare bucurie pentru mine la bloc sa poti servi asemenea musafiri,pana acum am hranit turturele ( iarna mananca si din mana), pescarusi si acum si mierla .Trebuie sa mentionez ca am vecini minunati nu m-a certat niciodata pentru mizerie ce fac pasarile.Probabil si ei se bucura de prezenta lor.

    RăspundețiȘtergere
  5. si eu am un pui de mierla.Are circa 1 saptamana l-am gasit intr-un parc la doar 1zi si creste pe zi ce trece Ovidiu iti multumescmult pentru sfaturi iar pozele nemaipomenite

    RăspundețiȘtergere
  6. da -ca ai incerca sa scrii atita tiar drebui 5 ore

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua. Am gasit un pui de mierla in apropierea casei mele, era sa fie mancat de un caine..L-am luat acasa, era mic si l-am hranit pe cioc si acum are 8 zile de cand il tin in casa, de fapt l-am mutat pe terasa. E f vioi si mancacios. Cum sa fac sa il determin sa manance singur? Zboara de colo-colo si mi-e frica sa nu isi ia zborul si sa nu poata fi capabil sa isi procure singur hrana..

    RăspundețiȘtergere
  8. Bună ziua, am întâlnit mierle aproape în toate oraşele Europei pe unde am călătorit, stau în Băneasa lângă pădure. Din păcate doar în pădure se aud cântând. Îmi doresc să cresc în captivitate, mai ales că am înţeles din comentariile de mai sus că pot fi prietenoase şi nu se acomodează "acasă". Se găsesc de cumpărat la pet?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum sa se auda cantand doar in padure? Eu stau la bloc si in gradina blocului canta la mierle de parca fac concurenta... Ideea cu captivitatea o consider o prostie...

      Ștergere
  9. Dar de ce vreti cu tot dinadinsul sa le cresteti in "captivitate" (doar scriind cuvantul asta imi da fiori) ? Nu va puteti bucura de prezenta si frumosul lor cant LIBER ??? Off, oameni, animalele au fost facute de Domnul sa fie LIBERE!!! Punct!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-a cazut (la propriu, din copac) un pui de mierla ... intr-o zona aglomerata, suficient cat sa consider ca nu prea avea sanse daca-l lasam acolo. Deja ii aparusera pene, are si puf, stie "plana" dar inca nu se poate ridica juma de metru in aer. L-am adoptat o vreme, planul fiind sa il eliberam "la curte" cand va putea sa zboare; daca va vrea sa stea prin zona, e bine.
    Cu mancarea a fost mai greu la inceput, era necesar sa i-o bagam pe gat, cam greu de nimerit. Acum mananca si din palma, dar tot prefera sa deschida ciocul maaaare ...
    Mananca: fructe (cam orice), paine inmuiata in apa, branza de vaci (preferata ei ... ma si intreb unde poate incapea atata branza intr-o pasare asa mica). Nu prea au avut succes cerelalele (mei, orez, hrisca fierte / inmuiate) dar a mancat si din ele.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am nevoie de ajutor am gasit o mierla Langa usa ranit la o aripa am nevoie sa imi spuneti cu ce pot sa il dau are o rana care sangereaza nu mult nu mananca nu bea iam dat apa cu lingurita dar cum pot sa il fac sa bea si sa .snsnce singur apropo e mascul si ce sa ii dau de mancare si cat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa imi raspundeti cat mai repede si scz pt greseli

      Ștergere
    2. Sper sa imi raspundeti cat mai repede si scz pt greseli

      Ștergere
  12. Incearca cu rame,eu am 2,de fapt o pereche in curte(au cuibul intr-o tufa) si le vad in curte cum scot rame
    :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Incearca cu rame,eu am 2,de fapt o pereche in curte(au cuibul intr-o tufa) si le vad in curte cum scot rame
    :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna, am gasit si eu un pui de mierla acum ceva timp in gradina din spatele blocului. Era inconjurat de pisici. Am inceput sa ma documentez pe intrenet despre acesta minunata pasare si despre hranirea ei. O tinem intr-o cutie de carton (fara capac) era tare cuminte si am hranit-o cu carne tocata din alimentara, nestiind ce mananca...Ziua deschideam larg geanul iar mama ei intra in camera si o hranea. Ii aducea tot felul de fructe cirese, bucati de mar ...iar seara, invatam puiul sa zboare (exercitii de zbor) si dupa aproximativ 2 saptamani ...si-a luat zborul... Niste pasari minunate si ...un "parinte" extraordinar ...
    Azi am vazut un cuplu de mierle in gradina si mi-am adus aminte de aceste minunate pasari.
    Apropo, foarte frumos structurat articolul ...

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu a trebuit azi să scot de două ori același pui de mierlă din ghearele binevoitoare ale mîțului meu, așa că până la urmă l-am depus într-o navetă mai înaltă de plastic pe marginea lată a terasei mele mari. Iar mă-sa tot dă târcoale la semnalul puiului care mai ciripește și el din când în când. Dar cu toate bunătățile puse pe platoul mare de lemn pe care stă naveta (miez de semințe de floarea soarelui, firimituri de mâine, brânză de vaci) tot nu are curaj să se apropie de navetă...

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu cresc un pui de mierla de o luna si ceva zile, era foarte mica cand mi-a adus-o prietena mea care a gasit-o pe strada. Acum a crescut frumos, mananca foarte bine viermusi si branza de vaci, zboara si ar trebui sa-i dau drumul, dar eu am si patru pisici.Cand i-am dat drumul in curte am inchis pisicile,iar ea n-a zburat decat de pe o creanga pe alta.Nu stiu ce sa fac mi-e teama daca o las afara cand sunt si pisicile o vor prinde. Si nici nu mananca decat daca-i dau cu penseta in cioc. As duce-o intr-un parc unde am vazut alte mierle dar nu stiu daca s-ar descurca.Nici nu stiu ce sa fac . A mai fost cineva intr-o asemenea situatie ?

    RăspundețiȘtergere
  17. Claudia di Tg-Jiu. Am citit undeva ca au marime de 25-30 cm. Am vazut una pe un stalp dar era putin mai mare decat o vrabie dar mult mai mica decat o cioara, maxim 15-16 cm.Este pui sau exista si specii mai mici de 25 cm. Si pana la urma pasarea neagra cu cioc portocaliu e mierla, cinteza sau sturz?

    RăspundețiȘtergere
  18. Noi locuim la tara iar atat la parter cat si la etaj avem zeci de cuiburi de mierla, sunt foarte active in special dimineata si e o adevarata placere sa le observi si sa le asculti!

    RăspundețiȘtergere
  19. Am crescut un pui de mierla cazut din cuib. Sotia ii dadea ou fiert cu seringa, apoi a inceput la cirese, viermisori, rame (de la mag.Pescarul)...a inceput sa zboare si venea sa-i dam de mancare...Cici(ca asa il stigam) de doua zile si-a luat zborul si nu a mai aparut...

    RăspundețiȘtergere
  20. Avem si noi o mierla care vine zilnic la noi in curte. Ciudat este ca vine la pisica noastra. Si se tine dupa ea-parca o cearta mereu. Mierla vaneaza pisica. Este posibil asa ceva ? :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua, Spuneti-mi, va rog, cu ce frecventa trebuie hranit un pui de mierla si care ar fi dieta corecta. Astazi a fost atacat de o pisica in curtea blocului, mama l-a cautat, a acceptat o data hrana dupa care a devenit apatic. L-am luat in casa pe timpul noptii. P.S. Veterinarul a spus ca e OK, dar o aripa e vizibil afectata.Merge cu ea usor atarnand.

    RăspundețiȘtergere
  22. Locuiesc la casa, curtea este cu multa vegetatie, exista brazi, tuia, magnolia si boscheti. De asemenea pomi fructiferi. Am observat, acum, iarna, ca multe pasari au venit sa caute hrana. Mierlele si pitigoii se numara printre ele. Hrana preferata este diversificata. Le-am dat hrana pt. caine uscata si sfaramata, resturi de mere, paine. Am citit ca in tarile nordice , ca supliment, se da seu-grasime animala.Aceasta e preferata de cotofene.

    RăspundețiȘtergere
  23. Ma bucur in fiecare seara de cantecele unui mierloi. Imi infrumuseteaza viata.

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua. Pana ieri aveam un cuib cu 3 pui de mierle si părinții afetenti. După o dispută cu unul din cățeii noștri a mierlelor adulte, de dimineață am gasit cuibul gol. Se poate ca mierlele sa isi mute puiutii? Cum e posibil asa ceva. Mentionez ca noaptea, cățeii dorm in casa su e exclusă variata interacțiunii pe timpul nopții cu păsările...

    RăspundețiȘtergere
  25. De curand ne am mutat la casa si mi doream sa aud trilul pasarelelor dimineata. Spre norocul meu de vreo saptamana s au instslat confortabil o mierla si sotul ei la streașina casei. Imi câta toată ziua! Vechiul proverb"ai grija ce ti doresti, ca ti se îndeplinește"! Sper sa rămână la noi cat mai mult !

    RăspundețiȘtergere
  26. Faina pagina !!
    Eu am o familie de Mierle , Familia McKenzie blackbird .
    El e Oliver.Ea este Sarah.
    Le place gradina mica din spatele casei.
    Inca din Primavara timpurie el a venit si canta in Mesteacanul Desfrunzit de iarna ,
    in timp ce ea mânca virmisori pe care ii luam de la corner shop.
    Avem un gard plin de iedera care ne desparte de vecinul Toby .
    Acolo Sarah a muncit din greu si la loc adapostit greu de accesat si-a construit cuibul.
    De patru zile Sarah cloceste !!!.
    El apre dimineata si seara ,cred ca ii aduce viermisori.
    Acum doo zile la soare se incalzise apa din castronul lui David Coperfield , Broscoiul, care inca nu a aparut anul acesta ( S-o fi ratacit sau inca mai Hiberneaza)
    Ei bine in apa asta din castron Oliver a facut o baie de numa numa .
    Asteptam cam 2 saptamani sa vedem productia .
    Ei fac cam 3 oo ()
    El canta foarte fain :
    https://soundcloud.com/search?q=blackbird
    Succes Numa de bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumos ati scris, parcă e o povestioara pentru copii 😊

      Ștergere
  27. fain si asta
    https://youtu.be/P12PWTleyAo

    RăspundețiȘtergere
  28. Azi mi-a adus mezina un pui de mierlă, salvată din stradă, cica mama a fost călcată de mașină 😢
    Tot mezina a scormonit după râme ca sa avem cu ce s-o hranim.
    Acest articol si comentariile ne sunt de mare folos, sper sa ne trăiască si s-o putem elibera curand.
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  29. buna seara, sper sa raspunda cineva care a avut/are mierle. Azi baietelul meu a salvat un pui de mierla din ghearele unor ciori. Are ochiul drept tumefiat si i a sfasiat pielea la gat, dar nu cat sa i curga sange...sau sangereaza dar f putin. am fost la veterinar care i a dat cu betadina si i a lipit penele din jurul ranii cu superglue ca sa fie aerisit locul. n a stiut sa mi spuna mai multe. am tot cautat pe net despre ea/hrana dar as avea nevoie de sfatul cuiva cu experienta. ca sa stiu frecventa hranirii. sper sa raspunda cineva. numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna seara
    Am găsit un pui de mierla într-un tarc. Sigur a căzut din cuib. M-am uitat dupa cuib sa-l pun înapoi dar nu l-am găsit. L-am pus pe o creangă de copac și a sărit de-acolo pe jos. Părinții lui erau pe lângă el.Dar e plin de pisici pe aici. Așa că l-am luat și l-am pus pe balcon în speranța că va țipa și vin părinții sa-l hrănească. Sunt aici pe lângă casă. Cu ce sa-l hrănesc??Puiutul e maricel are pene și zboara cam la jumate de metru..Mierlele sunt active noaptea?Mulțumesc!!Aștept răspuns..

    RăspundețiȘtergere
  31. Stie cineva ce inseamna cand mierla isi face cuib sub blatul geamului de la balconului de la bloc ? Aduce binele casei sau anunta ceva rau ?

    RăspundețiȘtergere
  32. Blatul balconului ! Tastatura obraznica !

    RăspundețiȘtergere
  33. Am fost, foarte supărată vâzând un cuib de mierle construit la noi în curte(stăm foarte aproape de pădure) dărâmat de pisici în care fusese 5 ouă, din care 2 erau sparte iar cele 3 întregi.M-a impresionat foarte mult ingeniozitatea și mărimea cubului și cu ce materiale l-au făcut ,inclusiv mușchi.Mulțunesc mult de informații,mu-a m-ai venit inima la loc citind
    că cuibăresc de mai multe ori.

    RăspundețiȘtergere